čistilni servis

10 nasvetov za generalno čiščenje stanovanja

čiščenje

generalno čiščenje stanovanja

Čisto in urejeno domače okolje ustvari zdrav prostor za bivanje. Prostor v katerem se lahko resnično sprostimo. Zaradi natrpanih urnikov se nam globinsko čiščenje pogosto zdi preobjemenjujoče. Ne skrbite! V tem obsežnem vodniku bomo razčlenili postopek globinskega čiščenja po sobah, tako da bo postopek globinskega čiščnja obvladljiv in učinkovit.

   

   1. Dnevna soba

  Začnite tako, da očistite površine in odstranite vse predmete, ki jih več ne potrebujete. Pospravite predmete na svoje mesto ali jih reciklirajte. Pobrišite prah in obrišite vse površine, vključno s policami, mizami, omaricami,… Vse kar se v prostoru nahaja se pri generalnem čiščenju očisti, zato vam bodo prazne površine, kjer ni drobnih predmetov zavzele za čiščenje krepko manj časa. Posesajte ali pometite tla, pri čemer bodite pozorni na vogale in ne pozabit na tla pod pohištvom. Tudi tam se nahaja umazanija. Če imate tekstilne garniture, preproge, ali kakšn drug teksil razmislite o globinskem čiščenju tekstila. Nekateri to počnejo z globinskimi sesalci za mokro in suho čiščenje, drugi s paro za temeljito osvežitev. Ne pozabite očistiti blazin, pokrival in drugih majhnih tekstilnih predmetov. Nekatere je najboljse dati kr v pranje. Ne izpustite lestencev in drugih svetil. Prah se veliko krat nabira v njih. Veliko umazanija se nabere prav na tleh zato izberite pravilno vrsto čiščenja za vaša tla v dnevni sobi. Vsak material ima svoje specifike, zato je še toliko bolj pomembno da pazite pri čiščenju. Pri generalnem čiščenju stanovanja se na tleh odstrani vsa umazanija in nečistoča. 

    

    1. Kuhinja

   Začnite tako, da se lotite kuhinjskih omaric in predalov. Odstranite vse, česar ne potrbujete, obrišite površine in organizirajte predmete, preden jih postavite nazaj. Generalno čiščenje stanovanja v kuhinji pomeni čiščenje notranjih in zunanjih delov vseh elementov v kuhinji. Naprave temeljito očistite znotraj in zunaj, vključno s hladilnikom, pečico, mikrovalovno pečico in pomivalnim strojem. Ne zanemarite pogosto spregledanih področij, kot sta zgornji del hladilnika in notranjost opekača kruha. Pri čiščenju pečice vam bodo čistila za čiščenje grilov in pečic v veliko pomoč. Prvo  razstavite pečico koliko se da. Odstranite reže, tesnila in druge elemente, ki jih date namakati, lahko kr v kis pomešan z vodo. Dobro pretresite čistilo in peno naneste po celotni notranjosti pečice. Pustite nekaj časa, da čistilo učinkuje. Čiščenje pečice je v veliki meri povezano s tem kako dolgo se ta ni čistila. Če je veliko umazanije, boste postopek nanašanja čistila in ribanja pečice morali večrat ponoviti. Pomagajte si s strgali  in drugimi ščetkami. Pazite, da ne ranite premaza v notranjosti pečiece. Zdrgnite pulte, hrbtno ploščo in umivalnik ter zaključite z brisanjem tal. Pri čiščenju uporabite dober razmaščevalec, ki vam bo olajšal delo. Vrzite stran vse krpice, gobice in druge pripomočke, ki niso iz trde plastike, saj se v njih nabira umazanija. Dobro operite vse druge kuhinjske krpe, priporočeno je na višjih temperaturah. Ne pozabite na hrano, ki se nahaja v elementih. Poglejte na rok trajanja in vržite stran ali donirajte tistega česar ne potrebujete. Na voljo imate vrsto čistil, ki vam bodo v veliko pomoč pri čiščenju kuhinje. Čistila ne rabijo biti draga. Potrebujete dober razmaševalec za kuhinjske elemente in tla, ter čistilo za pečice in vodni kamen. Veliko jih uporablja kis. Če želite biti še natančnejši svetujemo, da očistite tudi pribor, krožnike in druge kuhinjske pripomočke. Dela je veliko, vendar boste z rezultatom zelo zadovoljni. 

     

     1. Kopalnica

    Začnite tako, da odstranite vse predmete iz omar in predalov, zavržete izdelke s potečenim rokom uporabe in organizirajte tisto, kar je ostalo. Kad, prho in stranišče zdrgnite z ustreznimi čistilnimi sredstvi, pri čemer bodite posebno pozorni na madeže na in med ploščicami. Za odstranjevanje vodnega kamna v tuš kabini, kadi in umivalniku uporabite dober odstranjevalec, ki vodni kamen topi in ne poškoduje emajla na pipah in odtokih. Uporabite lahko ekološka čistila, ki so biorazgradljiva, dobro učinkuje alkoholni kis ali profesionalna čistila. Veliko je odvisno od tega koliko vodnega kamna se je nabralo, enako velja za wc školjko, veliko kamna se nabere v notrajnosti, kjer se nahaja voda. Če imate možnost vodo odstranite in nanesite čistilo. Počakajte, da učinkuje. Medtem lahko obrišite pulte, ogledala in napeljave. Ne pozabite očistiti kopalniškega ventilatorja in zračnikov. Zaključite z brisanjem tal. Pazite na prostor med ploščicami, kjer se veliko krat nabira umazanija ali vodni kamen. Tud sem nanesite čistilo za vodni kamen in pliščice dobro zribajte. 

      

      1. Spalnica

     Pri generalnem čiščenju stanovanja je spalnica po težavnostni stopnji najlažja za čiščenje. Potrebno je očistiti vse površine in urediti oblačila in osebne predmete. Slecite posteljo in operite vso posteljnino, vključno z blazinami in prevlekami za vzmetnice. Pobrišite prah in obrišite pohištvo, vključno z nočnimi omaricami in komodami. Posesajte ali pometite tla, tudi pod posteljo. Če imate preproge, razmislite o uporabi čistila za preproge v kombinaciji z globinskim čiščenjem, če imate to možnost. Naprave za globinsko čiščenje si lahko tudi najamete. Lahko tudi pri nas. Prav tako svetujemo globinsko čiščenje splanih jogijev. Ne pozabite pobrisati prahu iz žaluzij in očistiti zaves ali draperij, ter vseh svetil. Končate z brisanjem tal, lahko jih prvo posesate, saj se v tekstilu nahaja veliko prahu, ter na koncu obrišete z mokro krpo. Pri generalnem čiščenju je potrebno iz tal odstraniti vse površinske madeže, kar se med seboj razlikuje glede na specifiko materiala in zahtevnost madeža.

       

       1. Domača pisarna ali prostor za študij

      Začnite z urejanjem papirologije in urejanjem pisarniškega materiala. Pobrišite prah in obrišite površine, vključno z mizami, policami in elektroniko. Ne brišite samo površin, ki so v uporabi. Mizi in stolom obrišite noge, veliko umazanije se zatakne za dno stola, kjer se noga stika s tlemi, zato stol obrnite okoli in očistite površino. Računalniške zaslone in tipkovnice očistite z ustreznimi čistilnimi orodji. Posesajte ali pometite tla in razmislite o organiziranju kablov za bolj urejen videz. Veliko pazko dajte prstnim odtisom na površinah, zaslonih, vratih,…

        

        1. Vhod/Hodnik

       Odstranite čevlje, plašče in druge predmete. Obrišite površine, vključno z mizami in policami. Očistite ogledala in vse okrasne predmete. Posesajte ali pometite tla, pri čemer bodite pozorni na vogale in podstavke. Razmislite o dodajanju podloge za dobrodošlico ali stojala za čevlje, da preprečite umazanijo in nered. Pazite na prstne odtise in drugo umazanijo, ki se nahaja na vratih ali podbojih po stanovanju ali hiši. Pri generalnem čiščenju stanovanja je potrebno vsa vrata tudi pobrisati s čistilom, predlagamo rahel razmaščevalec. Pazite tudi na pajčevino, ki se nabere največrat v kotih stanovanj ali hiš. 

         

         1. Splošni nasveti

          

          • Generalno čiščenje stanovanja ali hiše izvajajte od zgoraj navzdol v vsaki sobi, da preprečite, da bi se prah in umazanija usedla na že očiščene površine.

          • Če je mogoče, uporabljajte naravne čistilne izdelke, da čim bolj zmanjšate izpostavljenost močnim kemikalijam.

          • Investirajte v kakovostna čistilna orodja in opremo, da bo delo lažje in učinkovitejše.

          • Redno si namenite čas za globinsko čiščenje, da boste ohranili čisto in urejeno stanovanje
          • Z upoštevanjem tega vodnika za globinsko čiščenje stanovanja po sobah lahko zagotovite, da bo vsak kotiček vašega prostora deležen pozornosti, ki si jo zasluži.

         •  

          • Ne pozabite, da čisto stanovanje ni le prijetno za oko, ampak tudi prispeva k bolj zdravemu in udobnejšemu bivalnemu okolju.

         Veselo čiščenje!